ROTARY  INTERNATIONAL
ישראל אזור 2490
 

מועדון רוטרי חולון

                               

 

       





מונה:

ביקור במרכז וולקני לחקלאות
11/9/2016

חברי מועדון רוטרי חולון זכו ללמוד פרק בחקלאות מתקדמת, וזאת תוך ביקור במרכז למחקר חקלאי ("מכון וולקני") בראשל"צ. המארח הראשון היה ד"ר שאול מנור, גימלאי המכון המכהן כיום בתפקיד מזכיר אגודת נאמני המחקר במרכז וולקני. הוא סקר את מבנה המרכז ואת חלק מתחומי הפעילות בו. מרכז וולקני (על-שם מייסדו בשנת 1921) מקיף 6 מכונים, שכל אחד מהם מתמחה בתחום חקלאי  שונה, וכן קיימים  2 מכוני-משנה  אזוריים, האחד נווה-יער בצפון הארץ והשני גילת שבדרומה.
ד"ר מנור הדגיש תחילה את מרכזיותו של גורם המים בחקלאות. הוא הדהים את הנוכחים בהדגמה:  לייצור כפית אחת של קפה צורכים (החל מנביטתו של צמח הקפה) 140 ליטר מים; לייצור 1 ק"ג חיטה צורכים 1,350 ליטר מים. מכאן נובע הכורח להשתמש במים באופן היעיל והחסכוני ביותר, בפרט באזורים שאינם עתירי מקורות מים. בסיוע סרטים ומצגות הוא תיאר היבטים שונים של פעילות מרכז וולקני. הוא עמד במיוחד על פעילות המכון לקרקע ומים, שחוקר היבטים בסיסיים ויישומו של הרצף: קרקע-מים-צמח-אטמוספירה.
המרצה  עמד על המחסור  העצום שהיה במי קולחים (מים משומשים ש"מטוהרים" ומשמשים לחקלאות) ולכן השתמשו במים שפירים יקרים גם לחקלאות. לנוכח מצב זה  החלו בישראל לפני כ- 15 שנה בתהליך התפלת מי ים. כיום מתפילים בארץ כ- 500 אלף מ"ק מים, שמוזילים את המים לחקלאות.
מרכז וולקני לוחם לאורך כל שנותיו בפגעי הטבע, האקלים והאדמה ומוצא פתרונות אופטימליים כנגדם. ד"ר מנור סיפר, למשל, כי החוקרים הצליחו ליצור בדרום הארץ תנאים מתאימים לגידול עצי זית. כן סיפר על שיטות שמצאו להאצה או להאטה של הצימוח באמצעות  כיסוי חממות ביריעות בצבעים שונים, דבר שמשנה גם  את צבע הגידולים ואת איכותם. כמו-כן נלחמים בחרקים ובמזיקים שונים לחקלאות וזאת ע"י פיתוח שיטות הדברה ידידותיות לאדם ולסביבה.
במרכז עובדים כיום כאלף איש, מהם כ-200 חוקרים, שמשתפים פעולה גם עם עמיתים בעולם. בין השאר, המרכז מכשיר סטודנטים רבים, מפקולטות לחקלאות בארץ ובעולם. כמו-כן המרכז מסייע רבות למדינות נחשלות בעולם. במרכז קיים בנק גנים של כל הצמחים. באמצעות הנדסה גנטית מצליחים החוקרים לקצר תהליכים בגידול, בהבשלה ובהשבחת פרי וירק. כן הם מפתחים שיטות לעמידות בפני מחלות, להארכת "חיי המדף" של ירקות ופירות ולשיפור הטעם שלהם.
חוקר נוסף שתיאר את פעלו במכון לייצור פרי וירק היה ד"ר יורם פוקס (כיום גימלאי אחרי 40 שנות ותק במרכז), שדיבר על 3 גורמים, עליהם מנסים לשלוט בגידול הצמחים – שמירה על טמפרטורה מתאימה, לחות מתאימה ואטמוספירה מתאימה (אחוזי החמצן ושאר מרכיבי האוויר). הוא דיבר גם על  חומרי הדברת מזיקים, כימיים ואחרים, ועל שיטות להארכת חיי המוצרים. ד"ר פוקס המחיש את דבריו בהראותו למבקרים שורה של ירקות ופירות הנמצאים בשלבי מחקר וניסוי. כמו-כן הדגים לנוכחים אריזות שונות, המותאמות פרטנית לתכונות הירק, הפרי או התבלינים וליעד אליו הם מיועדים.
נשיא מועדון רוטרי חולון משה הורן הודה למארחים והעניק להם תעודת הוקרה.
                                               כתב יאיר שאנן. צילם נ"ל מאיר הולנדר
לייבסיטי - בניית אתרים